Menu

Hartsin käyttö - usein kysyttyä

Hartsipinnoitteita on käytetty vuosikymmeniä muualla Euroopassa ja luonnonhartseja jo vuosituhansia. Teollisuus on käyttänyt hartseja hyvin kauan Suomessakin. Suomalaisten hartsikokemukset ja mielikuvat perustuvatkin näihin usein hyvinkin voimakkaisiin, liuottimia sisältäviin hartseihin, jotka ovat tuttuja mm. lasikuituveneistä ja -putkista. Hartsipinnoitteet kotien sisustusmateriaalina ovat Suomessa uutta ja siksi niiden käyttö herättää kysymyksiä niin asiakkaiden, asentajien kuin isännöitsijöidenkin keskuudessa.

"Kuinka hartsi kestää? Voiko hartsin asentaa laatan päälle, hengittääkö se? Tuleeko tuotteista asennettaessa tai käytettäessä vaarallisia yhdisteitä? Miten hartsi soveltuu vesieristeen päälle asennettavaksi? Onko asennus todella vaativaa?"

Olemme laatineet näihin yleisimpiin kysymyksiin vastauksia. Lisää kysymyksiä otamme vastaan mielellämme. 

 


 

KESTÄÄKÖ HARTSI NORMAALIA KULUTUSTA?

Kuivuttuaan hartsipinta on erittäin kova, mutta kuitenkin hieman elastinen. Se kestää siis hyvin monenlaista siihen kohdistuvaa rasitusta. Kaikki tuotteet kestävät normaalia kulutusta. Tuotteistamme on mahdollista valita kaikkein parhaiten kulutusta kestävät tuotteet, mikäli tietää kohteen pintojen joutuvan erityisen kovalle rasitukselle. Tälläisiä ovat esimerkiksi suuren koiran kynsimiselle altistuvat pinnat, julkisen käytön kohteet sekä sisätilat, joissa kävellään jatkuvasti hiekkaisilla kengillä. 

 

IMEYTYYKÖ PUNAVIINI HARTSIPINTAAN?

Hartsipinta on erittäin kestävä, eikä ime likaa itseensä. Kun suoja-aine on asennettu ohjeiden mukaan, yleensä kahteen kertaan, se muodostaa hartsin pintaan kestävän, hartsilaastiin imeytyvän kalvon, joka hylkii vettä, rasvaa ja likaa. Omissa testeissämme olemme kokeilleet punaviinin, mustikan, ruokaöljyn, sekä väriaineiden imeytymistä pintaan. Hartsipinta ei imenyt itseensä ollenkaan näitä tunnetusti tahraavia aineita. Voimakkaita hiusvärejä käytettäessä kannattaa kuitenkin kiinnittää huomio suoja-aineen ja värin valintaan. Hartsipinta voi imeä hiusväriä, jos se jää pidemmäksi aikaa pinnalle. 

 

VOIKO HARTSIPINNOITTEEN ASENTAA LAATAN PÄÄLLE?

Hartsipinnoitteen voi hyvin asentaa laatan päälle. Näin saa tehtyä helpon remontin ilman laattojen purkamista. Hartsi tarttuu laatan päälle hyvin, kunhan pohjan ensin puhdistaa hyvin rasvasta ja silikonista. Aina on kuitenkin hyvä varmistua pohjan kunnosta ja siitä, ettei alle jää kosteutta. Hartsi hengittää hieman vesihöyryä, mutta kosteustaso ei silti saa olla liian suuri alla olevassa rakenteessa. 

 

MITEN HARTSI SOVELTUU VESIERISTEEN PÄÄLLE ASENNETTAVAKSI?

Hartseja voi asentaa lähes minkä tahansa pinnan päälle, kunhan valitsee oikeat pohjusteet ja materiaalit. Ainoastaan silikoni ja rasva estävät hartsin hyvän tarttuvuuden. Nettisivuillamme löytyvät tuotteet ovat sisätiloihin ja erityisesti kosteisiin tiloihin suunniteltuja tuotteita. Käyttämiemme pinnoitteiden soveltuvuus vesieristeen päälle on varmistettu valmistajalta. Hartsi on pinnoiteaine, jolta ei vaadita rakennustarvikkeiden CE-merkintää, mutta valmistaja on vapaaehtoisesti hakenut ja saanut tuotteisiin CE-merkinnän, jota edeltää erittäin tarkat tuotekestävyystestaukset. Hartsit ovat vedenkestäviä, ja hieman vesihöyryä hengittäviä. 

 

TULEEKO HARTSEISTA PÄÄSTÖJÄ?

Kaikki tuotteemme on valittu valikoimaan laadukkuuden sekä ympäristö- ja käyttäjäystävällisyyden perusteella. Tuotteet läpäisevät monet testit ennen markkinoille päätymistä. Päästöluokka on todella alhainen. Kun korkein sallittu voc-arvo pinnoitteelle (pohjuste-hartsimassa-suoja-aine) on 200 voc, meidän käyttämissämme tuotteissa arvo on enintään 5-10 voc. Tuotteet ovat pääsääntöisesti lähes hajuttomia, ja kaikki liuoitteettomia.

 

ONKO ASENNUS VAATIVAA?

Hartsien asentaminen on helppoa, mutta vaatii hieman enemmän tarkkuutta verrattuna tavallisiin maaleihin tai tasoitteisiin. Tekijän kädenjälki näkyy valmiissa pinnassa tekniikasta riippuen mm. lastan kuvioina, eli hieman estetiikan tajua tekijältä tarvitaan. 

Yksikomponenttiset hartsit ovat käyttövalmiita massoja, joihin sekoitetaan vain väriaine. Useat tuotteet koostuvat kahdesta tai kolmesta osasta, joista yksi on aina kovete. Näissä on tärkeää pysyä oikeissa sekoitussuhteissa. Digitaalinen keittiövaaka tai kirjevaaka sopivat hyvin tuotteiden punnitsemiseen. Kirjevaakoja myydään useissa rakennustarviketavarataloissa edullisesti. Lisäksi tarvitaan muoviastioita sekoitukseen, laastinsekoitin, lasta ja lyhytnukkainen tela.

 

TESTIRAPORTTEJA JA SERTIFIKAATTEJA

Voc-raportti Toscana/Beton Design (Art Stuc System)

Voc-raportti Venezia (Trico Decor System)

Voc-raportti Pava Glass

Sertifikaatti Pava Resine englanniksi

 

Leave a comment

back to top